Boczek rolowany

Składniki:

- ok. 1,5 kg boczku surowego
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki bułki tartej
- 3-4 ząbki czosnku
- sól, pierz do smaku
- ewentualnie wg. uznania gotowa marynata kupiona w sklepie lub sól peklowa

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Im dłużej będzie mieszane - wyrabiane tym będzie smaczniejsze. Do szynkowara włożyć wypychacz (dodatkowe dno z uchwytami do wyciągania). Następnie włożyć przygotowane mięso,w którym możemy zamurzyć gotowane kurze lub przepiórcze jajka, pieczarki, grzyby suszone lub ulubione warzywa np. kawałki papryki, pomidora, cebuli itp. Wypełnic 3/4 wysokości szynkowara. Zakładamy płytkę dociskową, dłuższą sprężynę i blokadę. Tak przygotowany szynkowar wkładamy do garnka z wrzącą wodą. Poziom wody musi być 1-2 cm wyższy niż poziom wsadu w szynkowarze. Jeżeli woda wyparuje uzupełniamy gorącą wodą. Gotujemy 1 godzinę 45 minut w temperaturze ok. 90 stopni Celsjusza. Po wyjęciu z kąpieli wodnej szynkowar razem z wsadem mięsnym dokładnie wystudzić. Przy wyjmowaniu gotowego produktu postępujemy dokładnie odwrotnie. Zdjąć blokadę, sprężynę, płytkę dociskową i za pomocą rączki wyciągnąć gotowy wyrób razem z dodatkowym dnem (wypyczachem). Jeżeli jest problem z wyjęciem produktu, należy na chwilę szynkowar zanurzyć w ciepłej wodzie.

Mielonka

Składniki:

- ok. 1,3 kg mięsa mielonego
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 ząbki czosnku
- sól, pierz do smaku
- według uznania można dodać np. majeranek, ziele angielskie, kminek itp.

Przygotowanie:

Mięso umyć, potłuc, natrzeć przyprawami i dwoma ząbkami roztartego czosnku. Przechować w lodówce 1-2 doby. Po wyjęciu mięso wymasować. Czym dłużej będzie wyrabiane tym będzie bardziej miękkie i smaczniejsze. Przygotowany boczek posypać dwoma ząbkami posiekanego czosnku, drobno posiekaną papryką, pieczarkami lub marynowana śliwką itp. Mięso zrolować. Do szynkowara włożyć wypychacz (dodatkowe dno z uchwytami do wyciągania). Następnie włożyć przygotowane mięso. Założyć płytkę dociskową, sprężynę i blokadę. Tak przygotowany szynkowar włożyć do garnka z wrzącą wodą. Poziom wody musi być 1-2 cm wyższy niż poziom wsadu w szynkowarze. Jeżeli woda wyparuje uzupełniamy gorącą wodą. Gotujemy 2,5 - 3godziny w temperaturze ok. 90 stopni Celsjusza. Po wyjęciu z kąpieli wodnej szynkowar razem z wsadem mięsnym dokładnie wystudzić. Przy wyjmowaniu gotowego produktu postępujemy dokładnie odwrotnie. Zdjąć blokadę, sprężynę, płytkę dociskową i za pomocą rączki wyciągnąć gotowy wyrób razem z dodatkowym dnem (wypychaczem). Jeżeli jest problem z wyjęciem produktu, należy na chwilę szynkowar zanurzyć w ciepłej wodzie.

Kapuściany przekładaniec

Składniki:

- ok. 0,5- 0,7 kg mięsa mielonego
- 1 jajko
- l, pieprz do smaku
- kilka liści blanszowanej kapusty włoskiej

Przygotowanie:

Do szynkowara włożyć wypychacz (dodatkowe dno z uchwytami do wyciągania),wyłożyć liśćmi z kapusty, a następnie układać warstwami mięso i kapustę. Wypełnić 3/4 wysokości szynkowara. Założyć płytkę dociskową, dłuższą sprężynę i blokadę. Tak przygotowany szynkowar wkładamy do garnka z wrzącą wodą. Poziom wody musi być 1-2 cm wyższy niż poziom wsadu w szynkowarze. Jeżeli woda wyparuje uzupełniamy gorącą wodą. Gotujemy 1godzinę 45 minut w temperaturze ok. 90 stopni Celsjusza. Po wyjęciu z kąpieli wodnej szynkowar razem z wsadem mięsnym dokładnie wystudzić. Przy wyjmowaniu gotowego produktu postępujemy dokładnie odwrotnie. Zdjąć blokadę, sprężynę, płytkę dociskową i za pomocą rączki wyciągnąć gotowy wyrób razem z dodatkowym dnem (wypyczachem). Jeżeli jest problem z wyjęciem produktu, należy na chwilę szynkowar zanurzyć w ciepłej wodzie.











Chcesz zamówić Szynkowar?

Przejdź do zakładki "Złóż Zamówienie"!