Opis i instrukcja obsługi


Wymiary:

wysokość: 17 cm
szerokość wewnętrzna: 11.8 cm
i zewnętrzna z kołnierzem: 13.3 cm
waga: 1.2 kg (tylko korpus 0.6 kg, pozostałe elementy 0.6 kg)


Instrukcja obsługi:

1. Do garnka - korpusu szynkowara (nr 1) proszę włożyć wypychacz (nr 2).

2. Teraz mogą państwo wypełnić szynkowar wybranym mięsem (patrz propozycje przygotowania). Zestaw wyposażony jest w dodatkową płytkę (nr 3), przydatną przy przygotowywaniu jednocześnie dwóch rodzajów mięsa. Czyli możemy za jednym razem przygotować np. mielonkę i płat mięsa zrolowanego. Ze względu na czas parzenia wyrobów, najlepiej żeby to było mięso w jednym gatunku.

3. Na mięso należy ułożyć płytę dociskową (nr 4).

4. Na płytę dociskową przychodzi jedna ze sprężyn (nr 5). Jeżeli wypełnili Państwo garnek do 3/4 wysokości, proszę użyć krótszej sprężyny. W przypadku wypełnienia szynkowaru mięsem w 1/4 lub w 1/2 , użyć należy dłuższej sprężyny.

5. Pokrywą (nr 6) docisnąć sprężynę (nr 5) do dołu i zahaczyć pokrywę w mocowaniu garnka. Dla ułatwienia zamykania na korpusie szynkowaru i na pokrywce znajdują się strzałki. Pozycja, kiedy groty strzałek ustawione są wprost na siebie, to pozycja, w której należy docisnąć i przekręcić pokrywkę.

6. Szynkowar włożyć do garnka z wrzącą wodą i parzyć w temperaturze 80-90 stopni Celsjusza. Czas parzenia zależy od rodzaju wsadu.

7. Po tym czasie szynkowar należy wyjąć z wody przy pomocy uchwytu (nr 6), pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Odkręcić pokrywkę i wysunąć ją z mocowania.

8. Przy pomocy uchwytu (nr 7) można teraz wyciągnąć gotową potrawę.

Chcesz zamówić Szynkowar?

Przejdź do zakładki "Złóż Zamówienie"!